Takt og tone er på vej tilbage i Danmark

Det er nok de færreste som gør noget stort nummer ud af det i det daglige, men de fleste af os har nu alligevel nok opdaget, hvordan det danske sprog og de danske traditioner længe har været i et nærmest tvunget eksil, hvor slang og kulturløshed til gengæld har fået en fast plads i det danske gadebillede. Det er som om at det længe har været af mode at opføre sig ordentligt og fremme veltalenhed, intelligens og lignende værdier, men nu tyder noget på at tendensen er på vej til at vende. Blandt andet gør flere populære bloggere nu oprør mod den negative udviklingen i den danske kultur.

Hvis man spørger bloggere som ‘Fru Gad’ ovre på http://frugad.blogspot.com/ , er det danske sprog og mange af de danske kulturtraditioner i forfald. Folk titulerer ikke hinanden korrekt, gør i almindelighed ikke det store ud af at være høflige og så videre – tendensen fortsætter gennem hele samfundet, og hvorfor nu egentlig det? En ting er nemlig at bloggere som den ovennævnte gør en indsats for at vende udviklingen ved at satse på alle de gode gamle værdier, men langt mere interessant er det at analysere, hvad der har ledt til denne udvikling. Her er et par teser:

  • I takt med at vi danskere er blevet travlere og travlere, har vi nedprioriteret den energi og omtanke, det kræver at opføre sig ordentligt overfor sine medmennesker.
  • Populære kulturpersonligheder har promoveret en livsstil og en kulturforståelse som ligger milevidt fra den klassisk danske. Det har påvirket de yngre generationer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *