Liberalisering vender op og ned på poker i Danmark

Efter massive problemer med skatteunddragelse og svindel, besluttede den i 1948 siddende Regering at begrænse private pokerklubber og hasardspil generelt, ved at tildele Tipstjenesten et effektivt monopol på udbud og markedsføring af hasardspil i Danmark. Det fungerede sådan set fint indtil omkring 2009, hvor en række store udenlandske spillere indenfor poker, bingo og casino gik sammen og sagsøgte den danske stat for brud på EU’s præceptive konkurrencelovgivning på området. Pludselig fik politikerne travlt med at skrive en ny lov, og det mundede 1. januar 2012 ud i en såkaldt liberalisering af det danske spillemarked. I dette indlæg kigger vi nærmere på lovændringen og dens konsekvenser for danske spillere og spillemarkedet generelt.

For at forstå reglernes betydning korrekt, bliver man nødt til at forstå hvordan de udenlandske sider indtil nu har ageret på det, omend ganske lille, ret lukrative danske marked. Indtil nu har det nemlig været lovligt for dem at acceptere danske brugere, men markedsføring til danskere har været ulovlig. Derfor har de benyttet sig af TV-reklamer på eksempelvis TV3 som teknisk set sender fra England og den slags. Nu har alle private aktører fået mulighed for at få en licens hos staten, der gør det lovligt for dem at annoncere og operere på lige fod med eksempelvis Danske Spil. Det betyder først og fremmest at vi nu kommer til at se meget mere markedsføring fra disse ofte meget profitable forretninger, og hvis vi er lidt heldige kan det nok også resultere i sponsorater af lokale sportsklubber og lignende. Dernæst betyder det selvfølgelig også noget at alle godkendte spillesider har accepteret de centrale vilkår fra staten, og dem kan du se lige her i kort form:

  • Identifikation – fra nu af er det et lovkrav at alle danske spillere skal bruge NEM-ID som identifikationsmiddel. På den måde kan mindreårige nu ikke længere snyde sig ældre end de er på betting- ogpokersider.
  • Bekæmpelse af ludomani – Fra statens side har det lige fra starten været afgørende at sikre de danske spillere mod de ganske naturligt pengehungrende spillesider. Derfor har spillesiderne pligt til at bekæmpe ludomani præventivt såvel som reaktivt.
  • Maksimumindsatser – Alle pokersider skal nu som udgangspunkt sætte maksimumgrænser for hvor meget man kan skyde ind på pokersiden hver dag, uge eller måned. På den måde er det ikke effektivt muligt at spille sig til stor gæld på samme måde som hidtil.
  • Tilbagebetalingsfrekvens – Disse regler er stadig lidt diffuse og komplekse, men har den hensigt at højne niveauet af tilbagebetaling fra visse spil som hidtil har været meget uprofitable at spille på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *